Despre mine

Fotografia mea
Sincer,nici eu nu ma cunosc.Multa lume zice ca sunt asa si asa...nu pot nici sa-i contrazic si nici sa-i aprob.Fiecare ma vede asa cum apar in fata lor si tin sa mentionez ca sunt foate schimbatoare.

vineri, 29 aprilie 2011

Viata III

Irina Ateniana 752 - 803

Irina a fost o imparateasa bizantina, domnind din 797 pana in 802, si mama lui Constantin al IV-lea. Avand un unchi patrician, ea a fost desemnata sa fie sotia lui Leon IV Kazarul. Fire nesupusa, Irina i-a starnit furia sotului ei cand acesta a descoperit ca ea ascundea icoane desi Leon era iconoclast si ii prigonea pe cei care venerau icoanele. Cand a murit Leon, Irina a devenit imparateasa regenta pentru fiul ei de doar noi ani, Constantin.

De la bun inceput a avut parte de conspiratii si rebeliuni impotriva ei, reusind de fiecare data sa se dovedeasca mai iscusita in intrigi decat dusmanii ei. Obsedata sa controleze, Irina s-a implicat puternic in viata fiului ei, logodind-l cu Rotrude, fiica lui Carol cel Mare, rupand tot ea logodna apoi, impotriva dorintelor lui Constantin. Avand putere, ea a reinstaurat venerarea libera a icoanelor. Pe masura ce Constantin a inaintat in varsta, a devenit tot mai nesupus in relatia cu Irina. Desi a incercat sa o inlature, nu a reusit. Pana la urma, pentru a-si pastra titlul de imparateasa, Irina a pus la cale o conspiratie cu episcopi si curtieri care l-au pus pe fuga pe Constantin. Cand a fost prins, i-au scos ochii – a murit cateva zile mai tarziu. Legenda spune ca a urmat o eclipsa solara si timp de 17 zile a fost intuneric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu