Despre mine

Fotografia mea
Sincer,nici eu nu ma cunosc.Multa lume zice ca sunt asa si asa...nu pot nici sa-i contrazic si nici sa-i aprob.Fiecare ma vede asa cum apar in fata lor si tin sa mentionez ca sunt foate schimbatoare.

luni, 31 august 2009

Limba romana ne poate face liberi!

"Vorbim aceeasi limba. Avem aceleasi obiceiuri si traditii, aceleasi meleaguri roditoare cu oameni ospitalieri, iar in venele noastre curge acelasi sange. Suntem frati si, totusi, suntem atat de diferiti!
Ma aflu acasa, pe teritoriul R Moldova. Oamenii, marea lor majoritate vorbesc o limba stalcita, iar pentru un strain care a studiat limba literara-greu de inteles. Romana cu siguranta nu o putem numi! "Moldoveneasca" nu are cum sa fie, nu exista asa ceva oriunde ai cauta si google e peste tot! Dar asa se vorbeste pe aici pe la noi. Daca nu folosesti cuvinte rusesti intr-un dialog, atunci esti considerat altfel de catre interlocutori, de cele mai multe ori esti considerat un om ciudat. Daca nu vorbesti cumva "ca toti", esti suspectat ca esti roman sau, cel putin, ca ti-ai facut studiile acolo! Pe la toate colturile, inclusiv in scoli si licee, discutiile purtate intr-o limba strivita sunt inevitabile, chiar daca au trecut deja doua decenii de cand spunem, pe la sarbatorile nationale, ca avem limba de stat si ca aceasta ar fi limba romana.
In orice oras din Romania se vorbeste peste tot la fel, romaneste! Limba romana , cea pe care au mostenit-o din mosi-stramosi, cea care nu le-a fost furata vreodata, ii ajuta sa se simta liberi, sa-si exprime cu usurinta gandurile, emotiile, frustrarile!
Dar noi ce facem? Vorbim, sau daca nu o facem, acceptam sa ni se vorbeasca intr-o limba care nici macar nu are nume!"
Nu pot sa recunosc ca ,daca stau prea mult pe aici, incep si eu sa vorbesc aceeasi limba, de ce uit de unde vin si unde am stat mai mult de 10 ani? Am vorbit zilele trecute cu o prietena, face studiile la Brasov si de cateva luni a venit acasa. Inainte nici nu stiam cu cine vorbesc, ea era alta cu discursuri perfect romanesti, cu accent de Bucuresti. Acum s-a schimbat. Ce-mi place cel mai mult e ca, daca incerc sa vorbesc cu cineva intr-o limba curata, acea persoana incearca sa faca la fel!
Astazi e sarbatoare nationala. Se numeste "Limba noastra"! Oare care este ea? Ca in fiecare an, in Piata Marii Adunari Nationale, se organizeaza petrecere mare si sunt invitati artisti care vorbesc limba romana. Anul acesta o sa fie Top 3 Preferatii mei :D, cine stie,stie...Am visat la ziua asta de o saptamana si cred ca vremea nu vrea sa tina cu mine-ploua,e frig,e trist!!!Dar pana la ora 5 mai este...
P.S. Sper numai sa nu fie alt motiv de a nu merge si nu din cauza vremii ;))
See u next time!

Un comentariu: